Forskjellen på kredittkort og betalingskort

forskjellen-pa-kredittkort-og-betalingskort

Kredittkort og vanlige betalingskort (bankkort) har mange likheter, men er også nokså forskjellige på mange punkter. Mens så godt som alle nordmenn over 13 år har ett eller flere bankkort, så er det ikke like mange som har et kredittkort. Dette til tross for at det er noe vi mener alle bør ha, med mindre man lider under særskilte økonomiske forhold som tilsier at man ikke bør eie et slikt kort. Les videre for å se på typiske forskjeller mellom kredittkort og betalingskort.

Typisk for et kredittkort

Et kredittkort er et kort som du kan handle med selv om du ikke har penger på konto. Det kan på mange måter sees på som lånte penger – eller rett og slett kreditt. Hvor mye man får tilgang til avhenger av ens egen økonomi og bankens vurdering av den. Vanlig kredittgrense i Norge er mellom 5000 til 150 000 kroner, og du kan ikke bruke mer enn dette før du har betalt ned noe du har brukt. Har du for eksempel 50 000 kroner utestående på et kredittkort med en kredittgrense på 60 000 kroner, så vil du på dette tidspunktet kun ha 10 000 kroner disponibelt.

Typisk for et bankkort

Et vanlig bankkort skiller seg ut fra et kredittkort ved at du er nødt til å ha penger på konto for å kunne bruke det. Her er det ikke snakk om å kunne betale for noe som koster mer enn det man har dekning for. Kortet er altså koblet opp mot din vanlige bankkonto, og er det kortet nordmenn flest bruker til å betale for seg i dag. Slike bankkort har sjeldent noen fordeler eller ekstratjenester, men fungerer rett og slett som et betalingskort både i fysiske butikker og på nettet.

Fordeler med et kredittkort fremfor et betalingskort

Et kredittkort har mange fordeler som et bankkort ikke har. Blant annet kan du utsette nedbetalingen med inntil 50 dager på de beste kredittkortene, noe som gjør at et slikt kort kommer godt med i trange tider økonomisk sett. I tillegg har mange av disse kortene andre fordeler utover dette, som reiseforsikring inkludert, rabatter i nettbutikker, på leiebil, overnatting og så videre. Enkelte kredittkort lar deg til og med spare penger når du handler med det, og spesielt på drivstoff er det mye penger å hente på å bruke et slikt kort.

Kort oppsummert så finnes det mange ulikheter mellom et kredittkort og et betalingskort, men det er førstnevnte som kommer aller best ut. Ønsker man å spare penger og dra nytte av rabatter og fordeler, så bør man absolutt skaffe seg et kredittkort og heller ha bankkortet som en reserve for betalingskort. Lenge leve kredittkortet!